								1841
Δ	RRH'	VTHI	МΙΔ	Ma		Mr	_/\~	
			AII	T V	·y·		·V	YWK V
	PDAT	= 2 0°	2Δ					**

THURSDAY, FEBRUARY 15 th				
6:30 a.m. (30 mins)	Breakfast Buffet: Room Frontenac C			
7:00-9:00 a.m.	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee		
7:00 a.m. (15 mins)	Welcome and Introductions	Planning Committee		
7:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Breaking News! Results of the ARTESiA Trial	Dr. Jeff Healey and Dr. Thalia Field		
7:45 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Surgical Approaches to AF and Stroke Prevention	Dr. Richard Whitlock		
8:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Ablation of Atrial Fibrillation 2.0: New Technologies	Dr. Jason Andrade		
8:45 a.m. (15 mins)	Health Break: Frontenac Foyer			
9:00-10:35 a.m.	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee		
9:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Complex Ablations: Then and Now	Dr. Jean-François Roux		
9:30 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Cardiogenetics: Implications for Patient Management	Dr. Ciorsti MacIntyre		
10:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Take the ECG Quiz: Session 1 (Interactive Session)	Planning Committee with Dr. George Klein		
10:30 a.m. (5 mins)	Conclusion of Morning Agenda			
10:40-11:40 a.m. (60 mins)	Unaccredited Session: Room Frontenac C			
1:00-3:00 p.m. (120 mins)	Unaccredited Session: Room Frontenac A			
3:00 p.m. (30 mins)	Health Break: Frontenac Foyer			
3:30-4:30 p.m. (60 mins)	Unaccredited Session: Frontenac A			
4:30-6:00 p.m. (90 mins)	Networking Reception: Frontenac A	Keynote: Dr. Helmut Pürerfellner		
6:00 p.m.	End of Day 1			





FRIDAY, FEBRUAR	RY 16 th	
6:30 a.m. (30 mins)	Breakfast Buffet: Room Frontenac C	
7:00-9:00 a.m.	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee
7:00 a.m. (15 mins)	Welcome, Introductions and Residents' Case Challenge Winner	Planning Committee
7:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	What's the Deal with Leadless Pacemakers and ICDs?	Dr. Jaimie Manlucu
7:45 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Asymptomatic Pre-Excitation: When to Cry Wolf	Dr. George Klein
8:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Biventricular vs. Conduction-System Pacing	Dr. Jacqueline Joza
8:45 a.m. (15 mins)	Health Break: Frontenac Foyer	
9:00-10:35 a.m.	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee
9:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Case-Based Indications: Devicing a Plan	Dr. Jaimie Manlucu and Dr. Jacqueline Joza
9:30 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	MRI, Radiotherapy and Devices: Practical Tips	Dr. Jean-François Roux and Dr. Charles Dussault
10:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Take the ECG Quiz: Session 2 (Interactive Session)	Planning Committee
10:30 a.m. (5 mins)	Conclusion of Morning Agenda	
10:40-11:40 a.m. (60 mins)	Unaccredited Session: Room Frontenac C	
1:00-3:00 p.m. (120 mins)	Unaccredited Session: Room Frontenac A	Facilitated by Planning Committee
3:00 p.m. (30 mins)	Health Break: Frontenac Foyer	
3:30-5:00 p.m.	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee
3:30 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Left Atrial Appendage Occlusion: New Trials	Dr. Jeff Healey and Dr. Richard Whitlock
4:00 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Sudden Cardiac Death Without Coronary Disease: How to Stratify Risk	Dr. Ciorsti MacIntyre
4:30 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Presenting with ICD Shock to Storm	Dr. Charles Dussault
5:00 p.m.	Final Word	Planning Committee

This activity is an Accredited Group Learning Activity (Section 1) as defined by the Maintenance of Certification Program of the Royal College of Physicians and Surgeons of Canada, and approved by McMaster University Continuing Professional Development Program. You may claim a maximum of 7.5 MOC Section 1 hours (credits are automatically calculated).



GENERAL LEARNING OBJECTIVES

- Discuss the latest scientific advancements and expert opinions in the field of arrhythmia management
- Evaluate recent evidence and innovations in heart rhythm disorders
- Describe the use and applications of pharmacotherapies, interventions, and various devices in clinical practice
- Recognize clinically significant symptoms and ECG findings to enhance diagnosis expertise

SPECIFIC LEARNING OBJECTIVES

PRESENTATION TITLE	NAME(S)	At the end of the presentation, participants will be able to:
Breaking News! Results of the ARTESiA Trial	Dr. Jeff Healey and Dr. Thalia Field	 Analyze and interpret the key findings of the ARTESiA trial Understanding its implications for patients with implanted pacemaker, defibrillator, or cardiac monitor, and who have additional risk factors for stroke
Surgical Approaches to AF and Stroke Prevention	Dr. Richard Whitlock	 Recognize how recent advances in understanding of the pathophysiology of AF has led to the development of novel surgical techniques in the treatment of AF Review various surgical approaches for the treatment of atrial fibrillation and stroke prevention Evaluate the risks and benefits of the various techniques and identify which patients would be appropriate candidates
Ablation of Atrial Fibrillation 2.0: New Technologies	Dr. Jason Andrade	 Evaluate the clinical efficacy and safety profiles of novel ablation technologies Recognize which patients are candidate for ablation, understanding the risk/ratio
Complex Ablations: Then and Now	Dr. Jean-François Roux	 Understand the evolution of complex ablations in view of current techniques Analyze and interpret success rates and complication rates associated with complex ablations in the past and present Apply modern best practices in complex ablation procedures
Cardiogenetics: Implications for Patient Management	Dr. Ciorsti MacIntyre	 Understand the fundamental concepts of cardiogenetics Integrate genetic information into clinical practice for optimal patient management

Take the ECG Quiz: Session 1 (Interactive Session)	Planning Committee with Dr. George Klein	 Interpret complex electrocardiographic tracings An approach based on using cognitive tools in addition to just pattern recognition Focus on differentiating causes of wide qrs tachycardia
What's the Deal with Leadless Pacemakers and ICDs?	Dr. Jaimie Manlucu	 Review the latest technologies in pacing and implantable cardioverter-defibrillators (ICDs) Review the results of the latest clinical trials on new technologies in pacing and defibrillation field Examine the role of leadless pacemakers and ICDs in individualized treatment plans
Asymptomatic Pre-Excitation: When to Cry Wolf	Dr. George Klein	 Risk stratify a patient with asymptomatic pre-excitation Counsel patients with asymptomatic preexcitation, informing them of their risk of sudden death, and risk/benefits of treatment versus observation Describe the process of invasive risk stratification in a patient with asymptomatic pre-excitation and counsel patient appropriately
Biventricular vs. Conduction-System Pacing	Dr. Jacqueline Joza	 Compare biventricular pacing and conduction-system pacing Apply evidence-based decision-making around biventricular pacing and conduction-system pacing
Case-Based Indications: Devicing a Plan	Dr. Jaimie Manlucu and Dr. Jacqueline Joza	 Review the indications of cardiac devices using real-world cases Enhance decision-making skills when devising management plans for patients with cardiac device indications
MRI, Radiotherapy and Devices: Practical Tips	Dr. Jean-François Roux and Dr. Charles Dussault	 Review the current evidence and indications for MRI in radiotherapy Implement practical strategies to minimize the potential risks and interactions between radiotherapy beams and devices
Take the ECG Quiz: Session 2 (Interactive Session)	Planning Committee	 Interpret complex electrocardiographic tracings Discuss rare ECG findings in clinical care Review evidence-based assessment of electrocardiographic findings

Left Atrial Appendage Occlusion: New Trials	Dr. Jeff Healey and Dr. Richard Whitlock	 Summarize recent trials on surgical occlusion of left atrial appendage in patient with atrial fibrillation (LAAO) Review the data from recent LAAO trials and examine the outcomes on systemic stroke and systemic embolism Understand the implications of these recent data for clinical practice
Sudden Cardiac Death Without Coronary Disease: How to Stratify Risk	Dr. Ciorsti MacIntyre	 Understand the mechanisms that contribute to sudden cardiac death (SCD) in patients without evidence significant coronary artery disease Evaluate the management pathways for patients who experienced SCD when no evidence of CAD is present
Presenting with ICD Shock to Storm	Dr. Charles Dussault	 Define electrical storms, prevalence, and triggers Assess modern ICD programming to treat VT without shocks Review the current and investigated therapeutic options for patients with ICD shock and electrical storm, while

balancing the risk-benefit ratio